naar nieuwsoverzicht
23 mei 2024

Muziek in de zorg: studenten Shamáti en Jaron geven een op maat gemaakt huisconcert

Studenten Shamati en Jaron van ArtEZ Conservatorium in Zwolle hebben onlangs deelgenomen aan een project waarbij muziek maken voor mantelzorgers en hulpbehoevenden centraal staat. Dit project is een samenwerking tussen ArtEZ Conservatorium in Zwolle, KASKO en ZwolleDoet!.

Vlak voordat Jaron en Shamáti naar het verzorgingshuis vertrokken waar Sharon* woont, vroegen we hen waarom ze deelnemen aan dit project en wat ze ervan verwachten. “Ik heb al vaker opgetreden in verzorgingshuizen en dat is iets wat ik enorm graag doe,” legt Jaron uit. “Je ziet de mensen opbloeien, zelfs al bevinden ze zich vaak in een moeilijke situatie. Ze herkennen melodieën of geluiden, en ze voelen aan dat ze heel even niets anders hoeven te doen dan puur genieten. Zo is het ook voor Sharon*, de cliënt voor wie wij vandaag het concert opvoeren. Ze is hulpbehoevend en verblijft in een verzorgingstehuis vanwege een hersenbloeding. Hierdoor functioneert haar cognitie niet meer zoals voorheen. Ik kan me voorstellen dat dit frustrerend is, zeker wanneer het op een leeftijd gebeurt waarop je nog volop in het leven zou moeten staan. Haar belevingswereld is hierdoor volledig veranderd, maar ze luistert nog steeds graag naar mooie muziek. De stukken die we hebben voorbereid, hebben we bovendien verrijkt met geluiden uit de natuur, omdat ze had aangegeven dat ze eerder zo van wandelen hield. Tussen de stukken door hebben we momenten met klankvelden ingebouwd, zodat het concert precies op maat is voor hoe zij het goed kan verwerken”.

Een concert op maat

“Sharon* heeft aangegeven dat ze zelf viool en piano heeft gespeeld, en dat het luisteren naar muziek haar enorm veel positiviteit brengt, en het geeft haar rust. Daarnaast gaf ze aan enorm van het geluid van de harp te genieten. Daar kan ik haar natuurlijk heel goed mee van dienst zijn,” legt Shamati uit, die zelf de harp als hoofdvakinstrument binnen de opleiding Klassieke Muziek studeert. “In totaal spelen we vier stukken, die we afwisselen met meditaties.”

Activeren “Als je jonger bent dan de meeste bewoners van een verzorgingshuis, dan kan ik me best voorstellen dat het er soms saai is. Zo'n op maat gemaakt concert is voor Sharon een hele belevenis waarmee ik hoop dat ze ook een zetje in de rug krijgt. Die positiviteit kan ook zorgen voor enige activering. En dat is wat ik hoop te kunnen betekenen voor haar,” vertelt Jaron. 

Samenwerking Docent Muziek en Klassieke Muziek

 “Wat we voor Sharon kunnen doen, is ontzettend mooi en we zijn dankbaar voor de kans. Voor onszelf is het ook een leerzaam proces, omdat we beide een totaal verschillende opleiding doen en in dit project samenwerken. Ik studeer zelf Klassieke Muziek en Jaron studeert Docent Muziek,” legt Shamati uit. “Ik heb van Jaron geleerd hoe je eenvoudig en snel tot iets kunt komen, waar ik – door mijn achtergrond in Klassieke Muziek – nogal eens kan verdwalen in technische en theoretische uitdagingen.” “Ik heb vooral het tegenovergestelde van Shamati geleerd,” vertelt Jaron. “Door haar vakmanschap en alle uren die ze in haar studie en instrument steekt, zie en hoor je dat dat zijn vruchten afwerpt. Zij is echt een meester van haar instrument, en daar heb ik bewondering voor en ben ik ook wel jaloers op.” 

In het moment

Nadat Shamati en Jaron terugkwamen van het concert bij Sharon, hebben we hen nog even gevraagd naar hun ervaring. Shamati vertelt: “Bij de eerste noot schoot ze meteen vol. Ze vond het enorm spannend dat we langskwamen en ze heeft zich daar ook wel zorgen over gemaakt, hoorden we later. De eerste noot trok haar echt in ‘het nu’. Het deed mijzelf ook echt wat om dat te zien. Ik weet nog dat ik tijdens mijn solo dacht: ‘Al speel ik nu een verkeerde noot, het doet er even niet toe. Het gaat nu puur om het gevoel en de verbinding. Samengevat: we vonden het bijzonder succesvol en zouden het morgen opnieuw doen”.

*Sharon is niet de echte naam van de client. Deze is bekend bij de redactie.